Staffan Göthe – en av svensk teaters främsta utövare

Staffan Göthe – en av svensk teaters främsta utövare

Att Staffan Göthe gjort ett bestående avtryck på svensk teater råder det ingen tvivel om. Är man det minsta intresserad av dramatik och scenkonst, så vet man vem Staffan Göthe är. Särskilt har Göthe rönt framgångar som dramatiker. Hans pjäser sätts upp regelbundet på svenska scener.

Vem?Lars Staffan Göthe är en legendar inom teaterkonsten. Han anses vara en av svensk teaters främsta och är såväl regissör och skådespelare som dramatiker.
Var?Staffan Göthe är idag bosatt i Vasastan i Stockholm. Han har dock en professorstjänst på Teaterhögskolan i Malmö.
När?Staffan Göthe är född 1944 och har varit verksam inom teatern sedan sin examen från Statens scenskola i Göteborg 1971.
Vilken teater?Staffan Göthe har som frilansande konstnär arbetat på de flesta av de svenska teaterscenerna. Han är dock främst knuten till Dramaten.

Staffan Göthe – prisad och snäll teaterman

Under Staffan Göthes långa karriär har han rönt stor uppskattning hos både publik, kollegor och kritiker. Självklart har detta fört med sig en rad utmärkelser, många förknippade med mycket prestige och stor ära. Som till exempel:

  • Svenska Dagbladets Thaliapris
  • Stockholms stads hederspris
  • Svenska Akademiens teaterpris
  • Litteris et Artibus

I en artikel i DN från 2018 beskrevs Staffan Göthe som “Sveriges hyggligaste teaterman”. Han intervjuades i samband med sin medverkan i Angels of America, som sattes upp på Stockholms stadsteater. Hans roll i pjäsen kunde beskrivas som raka motsatsen till hygglig. Han spelade en hänsynslös advokat, i en pjäs som skildrade AIDS-epidemin på 80-talet.

Staffan Göthes möten med Benny Fredriksson

För att spela hänsynslösa och elaka roller och samtidigt fungera som god medarbetare på teatern, krävs en god arbetsmetod. Göthe beskrev sin egen arbetsmetod för Dagens Nyheters reporter som en av tillit och snällhet. Men kanske var det just dessa drag som gjorde att han kom i klinch med den numera avlidne teaterchefen Benny Fredriksson. Göthe berättar för DN, i en intervju som ägde rum flera år innan Fredrikssons bortgång, att han under en tid var lovad att få sin pjäs “En slavisk dans” uppsatt. 

Stockholms stadsteater hade köpt in pjäsen, men sedan hände inget mer. Göthe beskriver att ledningen på Stadsteatern var omöjlig att få tag på, och att han trots lovande möten med Benny Fredriksson till slut blev tvungen att inse att det hela var “såpbubblor”. “En slavisk dans” skulle aldrig komma att sättas upp. 

Staffan Göthe – dramatikerns pjäser under 2000-talet

Misslyckandet med “En slavisk dans” ska ha lett till en kreativ låsning hos Staffan Göthe. Under lång tid skrev han inga fler pjäser. Göthes 2000-tal är alltså betydligt mindre produktivt än hans tidigare så mycket verksamma år sedan starten av karriären tidigt 70-tal. Men ett fåtal pjäser har ändå lämnat hans penna under 2000-talet:

  • Temperance
  • Byta trottoar
  • Stjärnan över Lappland
  • Underbara gåvor
  • Kvart-i-fem-ekot

Ur tidigare produktion kan särskilt nämnas Boogie Woogie från 1992. Och, inte att förglömma, En uppstoppad hund som uppfördes för första gången 1982. Pjäsen om familjerna Cervieng och Ljungh har med tiden kommit att bli en av de allra mest uppsatta pjäserna. Man kan nästan räkna med att den sätts upp någonstans i landet, någon gång varje år. 

Staffan Göthe och Staffan Götestam är inte samma person

En vanlig missuppfattning är att Staffan Göthe är samma person som Staffan Götestam. Så är dock inte fallet. Det handlar om två helt olika skådespelare. Staffan Götestam är allra mest känd för sin roll i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.

Förväxlingen är begriplig med tanke på att skådespelarna delar samma förnamn och har mycket liknande efternamn. Men den som söker en bild på Jonathan Lejonhjärta som vuxen ska alltså inte googla på Staffan Göthe, utan på Staffan Götestam. 

Däremot har Staffan Göthe också gjort en del produktioner som riktar sig till barn. Till exempel har hans pjäs “En natt i februari” setts och älskats av många yngre teaterbesökare. “En natt i februari” har också bearbetats till opera, bland annat av Operaverkstan på Malmö Opera.

Staffan Göthe utanför scenen

Det är också värt att nämna att Staffan Göthe, dramatiker i nutid, inte är samme Staffan Göthe, 76 år, som lever sitt liv utanför offentlighetens ljus i Falun. Men även en teatergigant som Göthe kliver ju stundtals av teaterscenen och in i rollen som sitt privata jag. 

Staffan Göthe är inte gift, men delar sitt hem och sitt liv med sin partner Ingemar Fast. Ingemar Fast är även han en känd kulturprofil i Stockholm, särskilt för att ha arbetat som konstnärlig ledare för Kulturhusets Internationella Författarscen i mer än tjugo år.