Dömle Herrgård – värd ett besök?

Dömle herrgård är en anläggning med anor ända från sent 1400-tal. Idag drivs herrgården som hotell med många spa-, golf- och konferensgäster. Herrgården har ett tacksamt läge för friluftsälskaren med närhet till sjö och bad. Vi kikar lite närmre på vad som gör platsen värd ett besök.

Snabba fakta om Dömle Herrgård AB

Vad är det?Hotellanläggning med konferens, spa & resort
ÖppetiderÅret runt
Hitta ditDömlevägen, Deje, Värmland
Vad erbjuds?Spa, golf, konferens, bröllop, fest, kick-off, event
Antal rum66 stycken
ÄgareGeorg Frans Olof Möller och Jan Ohlsson till Dömle Herrgård AB
HistoriaByggår 1864. Stiftelse fram till renoverad 2017

Ett sjönära läge i Värmlands skogar

Dömle herrgård har en sjönära natur och ligger samtidigt bara 30 minuter norr om Karlstad. Utöver närheten till Vänern således, ligger anläggningen precis intill Smårissjön. Det är en liten sjö med endast 3,6 meters djup. Vill man besöka en större sjö hittas Visten med en promenad på 2 km.

På vintern finns närhet till skidåkning och resten av året är det golf, promenader och andra former av skogsaktivitet en kan önska. Det har väl inte gått någon förbi att vi människor mår bra av att vara i naturen? Några fördelar med något så enkelt som skogspromenader är:

 • Andas frisk luft – Komma bort från stadens avgaser och andas frisk luft. Med skog omkring oss är luften mer syrerik. Det doftar dessutom ofta godare.
 • Återhämtning – I naturen får vi en mental avkoppling från alla intryck storstaden ger. Naturen stressar inte, men allt blir gjort ändå. Den energin kan vi behöva mer av. 
 • Motion – Vi mår bra av att röra på oss. All typ av motion har sina fördelar men just att vara ute och gå eller jogga i en skog är något speciellt. 
 • Stilla sinnet – Forskning visar att vistelse i naturen kan främja det psykiska välmåendet. Regelbundna skogspromenader har kunnat visa effekter på mildrad stress och depression. 

Dömle Herrgårds spa & resort

På Dömle Herrgård finns det en spaavdelning med bubbelpooler och bastu. Man kan fråga sig vad som gjort spaupplevelser så populära? Många lever kanske en livsstil där avkoppling behöver schemaläggas. Att gå på spa kan vara ett bra sätt att sätt när intentionen är att vila och slappna av. Några av fördelarna med spa är:

 • Avslappning – Värme hjälper musklerna att slappna av och ökar blodflödet. Spänningar kan då släppa. När kroppen fysiskt mjuknar kan sinnet följa efter.
 • Minskad stress och sänkt blodtryck – Värmen har även effekten att blodkärlen kan vidgas vilket kan sänka blodtrycket. Det blir en minskad stresseffekt på kroppen. 
 • Humör – När vi kopplar av och andas ut blir vi ofta på bättre humör. En typisk ljudning när man kliver i ett varmt bad är aaahhh… och visst följs det ofta av ett litet leende på läpparna?
 • Lymfflöde och detox – När vi svettas gör sig kroppen av med slaggprodukter. Både i bastu och bad svettas vi. Lymfvätskan som transporterar cellernas restprodukter kan då flöda lättare och vi blir så kallat avgiftade.

Dömle Herrgård erbjuder golfpaket

Golfbanan ligger i princip runt knuten. Prisexempel för paket som inkluderar greenfee, frukost, middag och logi är 2 195 kronor per person. Om man bara vill komma och golfa är pris för greenfee under lågsäsong 380 kronor på vardagar och 420 kronor på helger. 

Vad är det som är så kul med golf då? De som inte spelar frågar sig ofta detta. Och de som redan vet säger att man måste pröva för att förstå. Hälsofördelar med golf kan vara:

 • Motion – Återigen från utomhusvistelse och rörelse. Även om golf inte innebär ett högt tempo är det mycket rörelse och ofta långa stunder på banan.
 • Fokus – Att engagera sig i något ett par timmar, glömma stress och press från övriga livet upplevs ofta som värdefullt.
 • Balans i livet är viktigt – Forskning har även visat att golf dessutom kan förbättra balanssinnet. 

Mordgåta och andra speciella tillställningar på Dömle herrgård

Utöver spa och naturvistelse har herrgården en restaurang med en meny som varierar över året. De erbjuder julbord under december månad, nyårsupé, konferenser och speciella tillställningar som bröllop och fester. För julklapp eller present går det att köpa presentkort både för vistelse, mat och köp i deras herrgårdsbutik.

Vissa år har de även ett populärt firande av midsommar. Externa företag väljer ibland herrgården som plats för retreats. Dömle Herrgård har till exempel, kanske föga förvånande, varit plats för levande mordgåta. Passande för en gammal herrgård. Och sålunda ett brett utbud för den som söker något utanför stadens brus.