Får man ha rakhyvel i handbagaget

Får man ha rakhyvel i handbagaget?

Att resa med handbagage innebär alltid en del begränsningar – och rakhyvlar är inget undantag. Men oroa dig inte, vi har svaret på om du får ha rakhyvel i handbagaget eller inte. Låt oss dyka rakt in i ämnet!

Vad gäller för rakhyvlar i handbagaget?

Svenska och internationella flygplatser har olika säkerhetskrav på sådant som får tas med i handbagaget. När det gäller rakhyvlar, är det mestadels engångsrakhyvlar eller rakhyvlar med utbytbara blad som är tillåtna i handbagaget. Vassa föremål, som traditionella säkerhetshyvlar med löstagbara blad, är dock inte tillåtna.

Typ av rakhyvel Tillåtet i handbagage?
Engångsrakhyvel Ja
Rakhyvel med utbytbara blad Ja
Traditionell säkerhetshyvel med löstagbara blad Nej

Hur bör man förvara rakhyveln i handbagaget?

För att undvika olyckor och förenkla säkerhetskontrollen, se till att dina rakhyvlar är väl skyddade och förvarade i en lämplig behållare. Ett fodral eller en skyddshölje hjälper till att förhindra skador eller att någon oavsiktligt råkar skära sig på bladen.

Tips för att packa rakhyveln effektivt:

  1. Förvara rakhyveln i ett fodral eller skyddshölje.
  2. Placera den så att den lätt kan tas fram vid säkerhetskontrollen.
  3. Ha eventuella regler för rakhyvlar i handbagage i åtanke när du flyger till andra länder.

Sammanfattningsvis är det alltså tillåtet att ha engångsrakhyvlar och rakhyvlar med utbytbara blad i handbagaget, så länge de är förpackade på ett säkert sätt. Traditionella säkerhetshyvlar med löstagbara blad är dock inte tillåtna, så om det är din enda rakhyvel bör du packa den i incheckat bagage istället. Trevlig resa!