Konfirmationsfest: Det här bjuder du gästerna på

Konfirmation har historiskt varit en ceremoni där barn kliver in i vuxenlivet. När ungdomar konfirmerar sig har det alltid varit brukligt att ha någon form av mottagning med släkt och vänner för att fira.

Det skiljer sig dock åt hur olika trossamfund firar konfirmationer och hur gammal konfirmanden är vid tillfället. En svensk konfirmand är i normalfallet omkring 14 år, gäller det en judisk konfirmation är konfirmanden yngre. Vanligtvis hålls en bar/bat mitzvah när konfirmanden är 11-12 år. I de flesta trossamfund sker någon form av konfirmation eller trosbekännelse mellan 7 och 14 år.

Oavsett trossamfund så ställer sig många frågan om vad de ska tänka på, särskilt vad gäller mat. Här kommer vi att ge lite tips på vad du ska ha i åtanke inför mottagningen.

Planera i god tid

Börja planera i god tid men tänk på att det egentligen inte är en fest i ordets rätta bemärkelse. Därför kan du tona ner vad gäller dekorationer och ballonger, även om du givetvis kan dekorera fint. Fokusera på vad du ska bjuda på och hur du gör konfirmationsfesten till ett fint minne för konfirmanden.

Skicka ut inbjudningar

Om du ska skicka ut inbjudningar till ceremonin i kyrkan och konfirmationsfesten bör du skicka ut dem direkt när du vet datum för själva konfirmationen. Idag finns det många sätt att skicka en inbjudan.

  1. Skicka SMS eller mejl
  2. Ring och bjud in
  3. Skicka ett vanligt inbjudningskort

Glöm inte att meddela sista svarsdatum så du vet i god tid hur många som kommer. Det är viktigt för att kunna planera bland annat maten.

Tips på vad du kan bjuda på

Det är alltid bra att informera gästerna vad du tänker bjuda på. Blir det bara en fika har de möjlighet att äta något innan konfirmationen. Har du tänkt att bjuda på mat kan du välja att servera en trerättersmiddag. Då finns det lite annat att tänka på och en konfirmation dukning är en av dem.

En buffé är det vanligaste alternativet eftersom du inte behöver tänka på att hålla maten varm om konfirmationen drar ut på tiden. Du kan till exempel bjuda på:

  1. Kallskuret såsom skinka, kyckling och rostbiff
  2. Olika pajer
  3. Kalla sallader som potatissallad, coleslaw, räksallad och skagenröra
  4. Vegetariska alternativ
  5. Frukt och grönsaker
  6. Bröd
  7. Avsluta med kaffe och tårta.

Ett annat populärt alternativ är att bjuda på smörgåstårta. Det är enkelt att beställa eller göra, de flesta tycker om det och det passar både som fika och mat. Återigen, tänk på att beställa eller göra ett vegetariskt alternativ.

När det gäller dryck bör du undvika alkohol, särskilt starksprit. Det är inte en sådan fest. Servera istället vatten, läsk, lättöl och cider som alternativ, eventuellt ett lättare vin att skåla med.

Plats för mottagningen

De flesta har konfirmationsfesten hemma. Eftersom konfirmationer brukar vara i slutet av maj eller början av juni kan vädret vara tillräckligt bra för att ha mottagningen i trädgården eller på altanen.

Det blir dock allt vanligare att hyra lokal. När du hyr lokal kan det ibland ingå serveringspersonal, vilket kan vara smidigt. Särskilt om du valt att servera middag.

Klädsel på en konfirmationsfest

Vilken klädsel som gäller på en konfirmationsfest beror helt och hållet på hur formell mottagningen är. Oftast brukar det vara kostym eller kavaj och chinos för män, och klänning, kjol eller byxor för kvinnor. Om det är en ledigare fest kan jeans fungera med något snyggt och propert upptill.

Tänk dock på att klädseln bör vara diskret, paljetter och glitter hör inte hemma på en konfirmation. Inte heller khakishorts, flip-flops och annan ledig sommarklädsel. Om det inte är ett önskemål från konfirmanden att ha sin mottagning på en strand eller liknande.

Tema för konfirmationsmottagningen

Det är inte så vanligt att ha ett tema för en konfirmationsfest, men om konfirmanden har önskemål om det är det givetvis inte fel. Välj då ett tema som intresserar och passar den unge, och inte något som du själv kanske skulle välja.

Gåvor till konfirmanden

Det är tradition att ge en gåva till konfirmanden. Det kan dock vara svårt att veta vad du ska ge för gåva, vare sig du är förälder eller gäst. Här nedan är tips på några vanliga gåvor.

  1. Ett smycke i silver eller guld, exempelvis halsband, armband, ring eller manschettknappar. Ofta är det ett kors eller symboler som tro, hopp och kärlek.
  2. En klocka eller ett gåvoset med klocka och halsband.
  3. Presentkort för böcker eller till en butik som intresserar konfirmanden.
  4. Pengar som bidrag till exempelvis moped eller för att spara.
  5. Saker som konfirmanden är intresserad av eller något till hans eller hennes hobby.

Kan du inte delta kan du skicka en blombukett för att uppmärksamma och gratulera konfirmanden på den stora dagen. Blommor passar även att ge på kyrkbacken.

Konfirmandens tal till gästerna

Sist men inte minst är det brukligt att konfirmanden håller ett kort tal för att tacka gästerna för gåvorna och för att de kom. Om din unge konfirmand är blyg eller tycker det är svårt att tala inför folk, gör en video som han eller hon kan spela upp. Gärna med minnesvärda foton och som avslutas med ett kort tacktal.