Maria Nozer har ett liv på nätet

online

Att leva sitt liv på nätet kan verka som en dröm. Stänga in sig i ett mörkt rum och bara få vara helt själv. Kanske det fungerar på dem som har sociala anpassningsproblem, men i längden fungerar det inte. Någon gång behöver man hitta andra människor att prata med på riktigt.

Snabbfakta om sociala medier:

FacebookEn nätverkstjänst för att hålla kontakten med vänner och familj
LinkedInNätverkstjänst för jobbrelaterade kollegor och vänner
InstagramI huvudsak för stillbilder men reels har kommit mycket sista åren
TiktokSmå korta reels, gärna med humorknorr som ger hjärnan beroendeframkallande kickar

Konsten att hitta någon på nätet

Saken är den att många tror att de kan vara anonyma på nätet. Att sitta och leka nättroll fungerar ett kort tag. Det kan vara bra att reflektera över att det är lätt att komma över ip-adresser. Har man reda på någons ip-adress kan man enkelt ta reda på vem som ligger bakom olika inlägg. 

Många idag i Sverige har inte insett hur öppet, och ibland sårbart, samhället är. Fastighetsmogulen Roger Akelius är en av dem som insett det. Han skulle gärna flytta hem till Sverige igen om inte det var ett så öppet samhälle här. 

Det handlar inte om att vi är öppna mot andra kulturer och människor. Det står Roger Akelius gärna bakom. Det handlar om det digitala öppna samhället. För ett par år sedan var det en person som lade ut en sak till salu på Facebook. Saken i sig var attraktiv för många köpare även om summan inte var stor i sig.

Instagram, Facebook och sociala medier inga hemliga gömslen

En intresserad köpare visste att personen hade skickat meddelande bland de första. Köparen hade en liknande produkt hos en annan säljare som köparen avstod ifrån då denna kom ut. Första säljaren bodde närmre och produkten i sig motsvarande lite mer vad som var önskat. 

Då köparen såg att fler svar vällde in så försökte köparen kontakta säljaren på olika sätt. Till slut kom köparen på att man kan sms:a. På Facebook fanns det klart och tydligt en profil som visade att personen bodde ihop med en annan. På just den platsen var det en unik kombination vilket upptäcktes på Ratsit. Eftersom personens telefonnummer också fanns angivet var det lätt att skicka ett sms istället.

Öppna databaser hos Ratsit

Säljaren blev förvånad och lite argsint över köparens agerande. Numret fanns ju inte alls i annonsen, hur kunde köparen ha det? Efter att hen berättat att det finns öppet på både Ratsit, mrkoll och liknande siter blev säljaren ganska tyst. Säljaren som var en medelålders svensk hade tydligen helt lyckats missa vårt öppna samhälle. Det blev garanterat en tankeställare. 

Även om gemene man tänker att de ska låsa sin Facebook-sida så finns det andra sätt att hitta personer på. Instagram är det fler än man tror som har öppna konton på. Har man dessutom kopplat ihop sin Instagram och Facebook, då riskerar man att få kontot kapat. Det har skett för många influencers och företag, men även privatpersoner på senaste tiden.

Har man bara sociala medier kan det vara svårt att nå ut med detta till ens följare. Då är det bra att ha en blogg som backup. Där kan man lägga upp en flash om att kontot är kapat. Det spelar ingen roll om man bara lägger upp olika inlägg om puder i färgen nude eller foton på blommor. Kontot är borta helt. 

Se till att ha backup

Det finns folk som via Flashback och andra sidor har hittat kontakter att nå in på Meta för att få tillbaka sina konton. Dock är det få som lyckats. Ibland handlar det om foton, minnen och annat som är minst 15 år gamla. Lärdom 1 är att man aldrig ska ha sina sociala medier som backup. Snarare leta upp en film om hur man gör en backup på sina sociala medier.  

Några saker som delas på sociala medier

  • Foton och filmer
  • Livshändelser
  • Familjebilder
  • Konserttips
  • Roliga citat
  • Evenemangstips
  • Tänkvärda citat
  • Födelsedagshälsningar
  • Reklamsamarbeten

Det är lätt att dagens ilandsmänniskor, såsom Maria Nozer, känner sig nakna utan sina sociala medier. Egentligen är det en grymt bra träning. Många, framförallt yngre, tror att det som sägs och görs på sociala medier är rätt på alla sätt. Tyvärr är det lätt att se upp till dem som har många följare. Detta utan att tänka kritiskt och källgranska vad de har för bakgrund till sina antaganden.