Pasta pomodoro – recept på en klassisk pastarätt

Pasta

Den klassiska italienska pastarätten Pasta Pomodoro görs på pasta och en mustig tomatsås. En snabblagad middag med ett enkelt recept, som är perfekt att svänga ihop, vardag som helg. 

På italienska säger man pasta al pomodoro, som betyder pasta med tomatsås.

Fakta om Pasta Pomodoro

Vad betyder pomodoro?Pomodoro är italienska och betyder tomat
IngredienserPasta, färska tomater, olivolja, basilika, vitlök
Kcal per portion 550 g610 kcal
När kom pastan till Sverige?På 1600-talet

Pasta pomodoro på olika vis

En traditionell pasta pomodoro innehåller tomatsås, färska örter och så klart pasta. Viktigt att tänka på är att koka pastan al dente för att få den riktigt god. Rätten kan varieras på olika sätt. Vill du göra en krämigare variant av pasta pomodoro så toppa med burrata (gräddig mozzarella), för att göra rätten extra god.

En annan variant av pasta pomodoro är pasta filetto di pomodoro. Filetto betyder att tomaterna är fileade och skillnaden är att tomatsåsen innehåller större tomatbitar, än i traditionell pasta pomodoro. Recept på pasta filetto di pomodoro innehåller också ofta prosciutto (parmaskinka).

Det napolitanska köket: oliver och kapris

Man kan jämföra med en annan pastaklassiker, pasta pomodoro e tonno (tonfisk), som också är med tomatsås. Från det napolitanska köket kommer ytterligare en pastarätt med tomatsås, pasta pomodoro olive e capperi. Den innehåller oliver, kapris och skalade tomater från exempelvis Mutti.

Olika recept på pasta pomodoro 

Att göra din egen pasta pomodoro är lätt som en plätt och går snabbt att svänga ihop. Hur gör man då en klassisk pasta pomodoro? Det finns flera olika recept att utgå ifrån men de flesta har gemensamt att du kokar pastan i saltat vatten. Spaghetti är den pastasort som passar bäst till pastarätter med tomatsås.

Skiva vitlök tunt och tärna färska tomater. Värm en kastrull med vatten och fräs vitlöken i olivolja, tills den fått en gyllenbrun färg. Tillsätt honung, tomater och koka ihop i några minuter. Smaksätt tomatsåsen med vinäger, salt och nymalen svartpeppar. Blanda ihop tomatsåsen med pastan och toppa med basilika.

Du behöver:

 • Spaghetti 400 g
 • Vitlök 2 klyftor
 • Färska tomater 5 stycken
 • Olivolja 4 msk
 • Honung 1 msk
 • Vitvinsvinäger 1 tsk
 • Flingsalt
 • Svartpeppar, nymalen
 • Basilika 1 kruka


Andra recept på pasta pomodoro

Ingredienser version 2:

– 250 g torr pasta (spaghetti, fusilli, etc.)

– ½ kopp olivolja

– 1 lök, finhackad

– 3 vitlöksklyftor, finhackade

– 2 msk tomatpuré

– 800 g färska tomater (eller 400 g krossade tomater på burk)

– Salta och peppra efter smak

Ingredienser version 3:

– 500 g pasta

– 1 kg färska tomater

– 1 tsk salt

– 1 tsk peppar

– 2 msk extra virgin olivolja

– ½ kopp vatten

– 250 g burrataost (valfritt)

– 3 msk färska basilikablad (valfritt)

Historien bakom pasta pomodoro

Vem som först gjorde rätten pasta pomodoro är svårt att veta då det är en ganska grundläggande rätt. Dock har vissa versioner av den gjorts känd genom dess upphovsmakare. En variant blev känd via restaurangägaren Giuseppe Cipolla från Neapel under tidigt 1900-tal. I sitt originalutförande heter rätten ”pasta con pomodoro fresco e basilico” vilket översätts till ”pasta med färska tomater och basilika”.

Guiseppes ursprungliga receptet kräver penne eller spaghetti som pastabas – samt olivolja, vitlök, lök, salt och krossade tomater. Ibland serveras den även med färska basilikablad på toppen.

Andra kockar som skapat kända versioner av rätten (och även hävdas vara upphovsmakare – beroende på vem du frågar) är Giuseppe Mutti, Francesco Mazzei, Giampiero Marchetti samt Claudio Torghele.

Pasta Pomodoro som du kanske känner den bäst

Om du är bekant med märket Gooh så har du säkert stött på pasta pomodoro som en av deras mer populära färdigrätter. Gooh skapades 2005 och står för Gott och Hälsosamt. Dock kan historien sökas tillbaka till 2001 när dåvarande Lantmännen Axa kom i kontakt med kockarna på Operakällaren i Stockholm. Tanken var att kombinera utsökt kockkonst med utmärkta råvaror i en produkt som skulle vara lättillgänglig och prisvärd.

Samarbetet sträckte sig hela vägen fram till 2016 varefter Gooh blivit ett märke som drar vidare på egen maskin och bland annat erbjuder den mycket omtyckta rätten Pasta Pomodoro.

Kul fakta om pasta pomodoro

 • 2007 blev den en av de mest kända rätterna i Italien när den valdes som den första rätten på bröllopsbanketten för prins William och Kate Middleton.
 • Pasta Pomodoro är en restaurang i hjärtat av Rom som specialiserar sig på pasta och pizza. Det grundades av tre italienska vänner med en passion för matlagning.
 • Rätten anses vara inspirerad från färgerna på den italienska flaggan: grönt för basilikan, vitt för osten och pastan samt rött för tomatsåsen.