söndag, april 2, 2023
HomeBloggPatrik Sjöberg

Patrik Sjöberg

Date:

Relaterat

Valentino parfym: vilken ska du välja?

Kvinnor älskar, vare sig de går ut på staden...

Staffan Göthe – en av svensk teaters främsta utövare

Att Staffan Göthe gjort ett bestående avtryck på svensk...

Hanna Schönberg – influencer och kläddesigner

Hanna Schönberg är kort och gott känd för tre...

Wahlgrens värld bjuder in tittarna i det innersta

Få dokusåpor har blivit så uppskattade som Wahlgrens värld....

Hur vet man om ägg är gamla?

Har du någonsin varit mitt uppe i bakning eller...

Sverige har och har haft många framgångsrika friidrottare genom tiderna. Alla som är det minsta intresserade av idrott vet vem Patrik Sjöberg är. Patrik Sjöberg är en svensk friidrottare som tog sitt första SM-guld 1981 och hade en framgångsrik friidrottskarriär fram till 1999. 

De som är i medelåldern och som gillar friidrott såg förmodligen det historiska höjdhoppet en sommarkväll den 30 juni 1987 då Patrik Sjöberg, med en längd på 199 centimeter, hoppade så högt som 2,42 meter. Han blev världsmästare i höjdhopp den kvällen. Idag innehar han fortfarande svenskt och europeiskt rekord, men världsrekordet är numera på 2,45 meter och innehas av Javier Sotomayor från Kuba. 

Förutom världsrekord, europeiskt rekord och svenskt rekord har Patrik Sjöberg även tagit medaljer i OS. Han tog silvermedalj 1984 i Los Angeles, bronsmedalj 1988 i Seoul och silvermedalj 1992 i Barcelona. I november 1985 fick Patrik Sjöberg Svenska Dagbladets guldmedalj – även kallat Bragdguldet – för den serie bragder hela hans fantastiska säsong inneburit, med vinst i EM och VM inomhus samt Världscupen som höjdpunkter”.

Patrik Sjöberg på Instagram

Patrik Sjöberg är inte bara känd för sina fantastiska resultat inom friidrotten. Man kan nog kalla honom lite kontroversiell med tanke på att många människor har blandade åsikter om honom. På Patrik Sjöbergs Instagramkonto kan man läsa om hur han jagar pedofiler och män som tar kontakt med barn för sexuella ändamål. 

Han kallar sig för barnrättsaktivist och för en kamp för att få samhället att vakna upp kring hur många barn som faktiskt utsätts för sexuella övergrepp i Sverige, en siffra som stiger. På hemsidan dumpen.se finns hela hans kamp beskriven och vad det är han faktiskt gör. Där finns autentiska berättelser skrivna av barn och unga som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Där finns chattloggar från verkliga fall där vuxna män tagit kontakt med (vad de tror är) barn, men som i själva verket är Patrik Sjöberg och hans medhjälpare. 

De lockar männen för att sedan konfrontera dem när de ska träffa “barnet”. Därefter hängs de ut på Patrik Sjöbergs Instagramkonto med täckt ansikte. Männen blir även polisanmälda i de fall där det finns något att polisanmäla. Patrik Sjöberg är noga med att poängtera att allt sker öppet och lagligt och att deras verksamhet hjälpt till att få flera män gripna. 

Det är inte svårt att räkna ut var Patrik Sjöbergs engagemang kommer ifrån. I april 2011 utkom boken “Det du inte såg” skriven av Patrik Sjöberg och Markus Lutteman. Det är Patrik Sjöbergs självbiografi som bland annat handlar om att han blev utsatt för sexuella övergrepp av sin styvfar, som också var hans tränare, när han var i 10-årsåldern. Patrik Sjöbergs biologiska pappa var inte närvarande i hans liv. 

Patrik Sjöbergs familj och lite kuriosa

Patrik Sjöberg är son till posttjänsteman Jan Sjöberg och fil mag Birgitta. Patrik Sjöbergs dotter föddes 2000 då han var sambo med Therese Lorenzon. Efter att friidrottskarriären avslutats 1999 flyttade han i början av 2000-talet till Brasilien för att arbeta. Patrik Sjöberg och Renata Rodrigues Cardoso gifte sig 2005 och var gifta till 2013. 

2018 utsågs Patrik Sjöberg till Hedersdoktor på Malmö Högskola. Anledningen var hans kunskap om hur idrottsföreningar kan upptäcka misstankar om oegentligheter, det vill säga misstänkta övergrepp mot barn och ungdomar. Hans föreläsningar har varit välbesökta och uppskattade. 

Patrik Sjöberg har gjort sig känd på olika sätt hos svenska folket, om man räknar bort höjdhoppningen. Han har varit med i olika tv-program, som till exempel tredje säsongen av På rymmen 1999, andra säsongen av Mästarnas Mästare 2010 och Superstars 2011. 2018 var Patrik Sjöberg med i tv-programmet Farmen VIP och slutade på fjärde plats. 

Ett mycket känt framträdande är när Kurt Olsson och Patrik Sjöberg medverkade tillsammans i Kurt Olssons Fådda blommor, ett underhållningsprogram från 1988. Då fick han frågor som till exempel ”hur brett har du hoppat?”, ”har du koskräck?” och ”vad är det lägsta du hoppat?”. 

Patrik Sjöberg har också varit Sommarvärd den 5 augusti 2011 i Sommar i P1. Månaden innan hade han svarat på frågor i radioprogrammet Hallå P3 Sommar. 

Patrik Sjöberg har också gjort mindre smickrande saker, löpsedlarna kallade det skandal på den tiden det begav sig. Mitt under friidrotts-VM i Göteborg 2006 blev han tagen av polisen och erkände att han och två andra idrottsmän tagit kokain tillsammans. 

Är Patrik Sjöberg sjuk?

Under 2021 var Patrik Sjöberg inlagd på sjukhus vid två tillfällen. Han fick dubbelsidig lunginflammation och sepsis, vilket resulterade i att han låg i respirator under ett par veckor. Han fick komma hem igen, men en tid senare blev han återigen sjuk. Då hade bakterier ätit sig in i hans rygg till en disk i ryggraden, och han fick opereras. Operationen blev lyckad och efteråt följde rehab. 

Prenumerera

Senaste nytt