Fem mindre kända appar för iOS: Utnyttja din smartphones fulla potential

När Apple lanserade den första iPhonen år 2007 ritade man om kartan för hur man kan använda sin mobiltelefon. I takt med att samhället har digitaliserats ännu mer har också användningsområdena för en smartphone blivit fler. Nu är det i stort sett standard att människor äger en smartphone istället för en traditionell mobiltelefon. Samtidigt finns det mängder av användningsområden som många iOS-användare inte känner till, långt bortom att spela hos ett casino online, ta foton eller göra betalningar med Swish. Låt oss tipsa om ett antal mindre välkända appar och funktioner som finns i en iPhone. 

När man installerar en ny iPhone och börjar använda sin nya smartphone har man alltid det fria valet att välja vilka appar man ska ladda ner. Samtidigt har Apple fyllt smartphonen med mängder av funktioner och smarta appar som gör ditt liv enklare. För att utnyttja telefonens fulla potential behöver man ha full koll på alla funktioner som faktiskt finns tillgängliga, men som många av olika anledningar inte känner till eller har glömt bort. 

I den här guiden tänker vi titta närmare på några sådana kända appar och flera olika smarta funktioner som finns i iPhonen från början eller som går att ladda ner gratis från App Store. För att kunna utnyttja den fulla potentialen i en smartphone behöver du såklart känna till vilka funktioner som finns tillgängliga och hur dessa kan användas på ett så smart sätt som möjligt i din vardag. 

Plånboken

Det har blivit allt vanligare att använda digitala betalningsmetoder när man handlar. Swish har blivit en föregångare när det kommer till överföringar via privatpersoner medan Trustly har blivit allt mer populärt när man handlar på nätet. Men även vanliga transaktioner som man gör när man är i fysisk butik har digitaliserats. För personer med iPhone finns appen Plånbok.

Plånbok är en som en digital plånbok som du har i telefonen. Du kan lagra information från dina betalkort direkt i din telefon vilket gör att du slipper bära runt ditt fysiska kort. I och med att man alltid har med telefonen är detta ett utmärkt sätt för att minska på saker man behöver trycka ner i fickor eller sin handväska.

Om du använder den här appen kan du betala med kort på vanliga betalningsautomater så länge de har en blippfunktion. Din telefon kan skicka ut samma signal som ditt kort till dessa. Det är både smart och smidigt, och gör dina betalningar lättare i dubbel bemärkelse.

Mätverktyg

För dig som har iPhone kan du också använda din kamera för att mäta avstånd. Mätverktyget tar hjälp av Augmented Reality, eller AR, för att hjälpa dig att estimera avstånd mellan olika punkter. Detta är utmärkt när du till exempel ska bygga om eller om du vill veta om du får in ett möbel i ditt vardagsrum.

När du startar mätverktyget kommer kameran att aktiveras och du kan helt enkelt rikta din kamera på en punkt och trycka till. I nästa steg håller du helt enkelt din kamera mot en annan punkt och så får du ett estimerat avstånd mellan dessa två punkter.

Det ska dock tilläggas att avståndet inte är perfekt. Vill du ha ett exakt mått bör du mäta för hand. Men det är utmärkt när bedömningen inte behöver vara helt exakt. Det går dessutom väldigt mycket snabbare än att mäta för hand.

Vattenpass

I samma app finns en dold funktion som många inte vet existerar på en iPhone. Samtliga iPhones kommer med ett inbyggt vattenpass som är väldigt exakt och bygger på en beprövad teknik. I och med att man nästan alltid har telefonen med sig kan man använda sig av vattenpasset när man renoverar eller behöver hänga upp en tavla. 

Du går helt enkelt in på mätverktyg och trycker på vattenpass för att få upp denna funktion. På många sätt är den också bättre än ett vanligt vattenpass, då den också visar hur många procent som den lutar. Detta ger den också mer användningsområden. Du kan mäta lutning i slänt till exempel

För att göra dina mätningar mer exakta kan du förlänga själva mätytan med hjälp av en rak planka eller regel. Då får du en mer exakt mätning, och ett fullgott vattenpass som fungerar när du måste vara mer noggrann.

Kompass 

I en iPhone finns det också en kompass. Det är kanske sällan man behöver en kompass nuförtiden när kartor finns tillgängliga i telefonen. Men de få gånger man behöver en kompass finns det en tillgänglig på alla telefoner som har iOS. 

Kompassen är väldigt enkel, och pekar helt enkelt åt riktningen norr. Men i kompassen finns också en gradskiva och du enkelt mäta olika grader. Det finns flera användningsområden för en gradskiva, och det är onekligen ett praktiskt verktyg att ha tillgänglig nära till hands.

Om du vill ta ut en riktning när du är ute på fjället som du ska ska följa, eller om du sitter i en segelbåt och är på öppet hav kommer denna väl till pass. Så nästa gång du är ute i liknande situationer, glöm inte att du har denna funktion i din iPhone.

Hälsa

När det kommer till din hälsa kan iOS vara till stor hjälp för att spåra dina beteendemönster och hitta vanor och beteenden som du kanske bör ändra på för att må lite bättre. Du har säkert koll på att denna app mäter din skärmtid, något som kan vara en väckarklocka för många.

Men den här appen håller också koll på hur mycket tid du spenderar i sömnen, hur mycket du rör dig och ifall du går ostadigt. Telefonen kan till exempel känna om du riskerar att falla och slå dig. Det är utmärkt för äldre personer. Men det finns även mer funktioner. Idag kan du också hålla koll på din menscykel med hjälp av Hälsa-appen. 

Apple har tagit stora initiativ för att förbättra sina kunders hälsa, och denna applikation är en av dessa. Med hjälp av appen kan du hitta dina förbättringsområden i din vardag för att du ska må bättre. Det ska dock påpekas att man alltid bör ha telefonen på sig om man ska få ett tillförlitligt resultat.