Mörkersikte

När du ska jaga och skjuta är det viktigt att de ser bra så du har alla förutsättningar att träffa ditt mål. I det fallet handlar det om att ha ett bra kikarsikte på ditt jaktvapen. Här finns det vanliga sikten som du bara kan använda dagtid. Om det är så att du jagar nattetid, behöver du ett bra mörkersikte.

När det gäller mörkersikten finns de i olika varianter. I huvudsak är det två typer av nattsikten som används. Det ena är värmesikten medan det andra alternativet är ett nattsikte som förstärker det befintliga ljuset. Här ska det handla om just nattsikten jakt som förstärker en existerande ljuskälla.

Olika typer av nattsikte jakt

På natten finns det inget ljus från solen, utan här är det ströljus kombinerat med ljuset från stjärnor och månen som ditt kikarsikte drar nytta av och förstärker. Frontlinsen samlar upp ljuset som kikarsiktet sedan förstärker, vilket gör att du med dagens teknik nästan kan se lika bra mitt i natten som på under dagtid.

Vissa gånger kan det vara svårt att finna ljuskällor mitt i natten och det kan vara kolsvart. I det fallet kan du välja ett mörkersikte med IR-lampa. På så sätt skapar du förutsättningarna för en ljuskälla som bidrar till förstärkning och att skapa en perfekt bild i ett bra mörkersikte.

Olika generationer av nattsikte jakt

Inledningsvis är nattsikten inget nytt, utan har utvecklats under många år. På så sätt har de skapat olika typer som klassificeras i generationer. Ju högre generation du väljer desto bättre bild och modernare teknik.

  • Generation 1/1+: Det mest sålda generationen av mörkersikten. Ger en ljusförstärkning på mellan 20 000 – 35 000 gånger.
  • Generation 2/2+: En nya standard för professionella jägare. Förstärker ljuset upp till 50 000 gånger.
  • Generation 3: Ger skarpare och mer kontrastrik bild med ny teknik för fotokatoden.
  • Generation 4: Militär klass och den senaste och mest utvecklade tekniken för perfekta nattseende.

Vanliga frågor om nattsikten jakt

Måste jag ha ett mörkersikte för jakt nattetid?

Ja, det behöver du. I annat fall kan du inte få tillräckligt med ljus för att finna ditt byte.

Ska jag välja mörkersikte eller värmesikte?

Ett mörkersikte räcker bra med dagens moderna teknik. Dock är det ett individuellt val för varje enskild jägare.

Vilken generation av mörkersikten ska jag välja?

Normalt sett kommer de flesta jägare att klara sig bra med Generation 1/1+. Är det dock så att du vill ha bästa förutsättningar ska du givetvis gå upp till Generation 3.